Zomertips

 

In de zomer kan het nog wel eens flink warm worden, ook voor uw hond. Veel honden kunnen daar niet zo goed tegen. Ze hebben bijvoorbeeld geen zweetklieren waarmee ze hun lichaam kunnen koelen zoals wij. Oververhitting kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor uw hond.

Houd er daarom rekening mee en neem maatregelen als het buiten warm is.

 

Oververhitting

 

Bij oververhitting zijn de slijmvliezen rood, het dier voelt heet aan, ademt snel, wil vaak niet eten en is lusteloos.

Honden kunnen soms gaan braken. Merkt u dat uw dier het te warm heeft, help hem dan om af te koelen.

U kunt uw hond nat maken met koel water. Maak vooral kop, oren, hals en poten nat. Gebruik geen ijskoud water, daardoor trekken de bloedvaten samen waardoor het nog lastiger wordt om de lichaamswarmte af te geven.

Breng uw hond naar een plek in de schaduw of in een koel vertrek om bij te komen. Zorg voor vers drinkwater, maar ook hier geldt: geen ijskoud water, en geen liters achter elkaar, dit geeft maagproblemen.

Naar boven>>>

 

Hitteshock

 

Is de oververhitting nog erger dan kan uw hond een hitteshock krijgen. Dit herkent u aan bleke slijmvliezen, snelle hartslag en ademhaling, koude lichaamsuiteinden (oren, neus, staart), niet of nauwelijks reageren op prikkels.

Dit is een noodgeval, u moet direct de dierenarts bellen en beginnen met koelen!

 

Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen. Behalve in hun voetzooltjes hebben ze nergens zweetklieren. Ze hebben het dan ook snel warm. Zorg er voor dat uw hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft.

Laat hem nooit achter in een auto of in een warme tent of caravan. Zorg natuurlijk voor voldoende vers drinkwater.

Naar boven>>>

 

Afkoelen!

 

Als uw hond van zwemmen houdt dan is dat een prima manier om af te koelen.

Er zijn voor honden ook speciale koelteproducten te krijgen, zoals een koeltematje of koelte-halsband. Deze zijn gevuld met een materiaal dat koud water op kan nemen en de koelte lang vast kan houden. Erg handig voor bijvoorbeeld een autoritje of voor warmtegevoelige rassen zoals kortneuzige honden (zoals bijvoorbeeld bulldoggen).

Let wel op dat de hond niet op het materiaal kan kauwen, dus alleen onder toezicht gebruiken!

 

Honden liggen bij warm weer graag op koele plekken, geef ze die gelegenheid.

Let bij honden met een dunne vacht ook op verbranding en smeer dun behaarde plekken eventueel in met zonnebrandcrème. Maak geen lange wandelingen in de hitte maar plan deze aan het begin of eind van de dag.

Naar boven>>>

 

Ga zeker niet met uw hond fietsen in de zon!